Oeps...

Beschrijving

Banner - Dollie

Dollie

Kampeerbusjes hebben namen, die van ons heet Dollie. En wanneer wij kamperen, dan krijgen we altijd de meest uiteenlopende vragen over Dollie. Daarom hier een overzicht van wat wij weten over de geschiedenis van onze kampeerbus (helaas niet heel veel). En van onze aanpassingen die onze bus mooier en comfortabeler maken of die noodzakelijk zijn voor het behoud.

 

1977

 

Onze bus is in oktober 1977 in Hannover gebouwd, bestemd voor Nederlandse markt. De bus is gebouwd als een standaard VW-Kombi (model: 231 011) met een 1,6 liter motor, modeljaar 1978. En voor de kenners, de opties waren destijds A 23 en M 120.

In Nederland is de bus voorzien van een Westfalia Helsinki interieur en een Dormobile hefdak. Het Dormobile hefdak maakt onze bus net even anders dan de meeste Volkswagen kampeerbussen en zorgt voor veel staruimte.

De eerste eigenaar heeft onze bus drie jaar in bezit gehad.

1980

 

Sinds 1980 is onze bus 30 jaar in bezit geweest van de tweede eigenaar. Deze eigenaren moeten we zeer dankbaar zijn voor de perfecte staat waarin de bus na 40 jaar verkeert. Het verhaal is dat de kampeerbus maar twee keer per jaar werd gebruikt om in te slapen. Namelijk op de heen- en terugweg naar de vakantiebestemming in de Alpen. En daar verbleef men liever in een hotel.

2010

 

In mei 2010 is onze bus op naam gesteld van de derde eigenaar. Deze eigenaar heeft de bus slechts vijf jaar in bezit gehad en over deze periode weten we verder niets.

In 2015 is de bus opnieuw in de verkoop gekomen. Ongerestaureerd, in de originele marino gele lak en met nog geen 95.000 kilometer op de teller.

2015

 

Al enkele jaren keken wij naar Volkswagen kampeerbusjes en wat vooral opviel was de prijsstijging. Tussen 2012 en 2016 werden ze ongeveer anderhalf keer zoveel waard (bron: Classic Data). Maar we kregen ook een steeds beter beeld van wat we zochten. Dus toen we deze bus bij Kieft & Klok zagen, waren we verkocht. Een Nederlandse bus met een vrijwel compleet interieur, een bed over de volle breedte, een Dormobile dak en klaar om te gaan! En zo zijn wij begin 2016 de eigenaren geworden van Dollie.

 

2016

Zijpanelen

Wanneer we voor het eerst in onze bus slapen, zien we dat er achter twee zijpaneeltjes ontbreken. Bij Reprowesty nieuwe paneeltjes gekocht en gemonteerd. Maar het blijft voor mij een raadsel waarom het rechter paneeltje rechthoekig is en het linkerpaneeltje een merkwaardige knik heeft, terwijl de bus achterin volstrekt symmetrisch is.

 

 

Louvre-raam

Voor ons hoort bij een klassieke Volkswagen kampeerbus een louvre-raam. Maar juist dat ontbrak bij onze bus en een louvre-raam vinden bleek nog best lastig. Uiteindelijk hebben we bij Bus OK een goed werkend exemplaar kunnen kopen. Met hulp van Ruud Rams van Reprowesty is het raam er voor onze eerste zomervakantie met Dollie ingezet. En daar zijn we ontzettend blij mee.

Ruud had ook nog enkele profielen liggen waarmee we het bijpassende horretje konden samenstellen.

 

 

 

BearLock

Op de website van de VW Bus Club Nederland staat een pagina 'Gestolen VW bussen' en daar word je natuurlijk niet vrolijk van. Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben we besloten om een BearLock te laten inbouwen. We hebben dit laten doen bij Multicampers Wageningen. Vroeger was dit bedrijf gespecialiseerd in het ombouwen van Volkswagen T2 bussen tot kampeerbussen met behulp van Westfalia inbouwsets. 

Ons werd op het hart gedrukt goed te zorgen voor ons mooie busje, niet plankgas te rijden en de olie regelmatig te controleren. 

 

2017

Stroomvoorziening

Voor de 220V aansluiting is er destijds gekozen voor een wandcontactdoos achter de passagiersstoel, niet echt handig. Na een seizoen kamperen hebben we daarom besloten dat er een contactdoos aan de buitenzijde moest komen, maar liever niet in de carrosserie. Bij Reprowestly kwamen ze met de geweldige suggestie om de contactdoos in de bodem te plaasten, geheel uit het zicht. En nu de contactdoos achter de passagiersstoel verdwenen is, kon ook het laatste ontbrekende Westfalia paneel tussen het keukenblok en de schuifdeur gemonteerd worden. 

 

 

Koelkast

Omdat wij het idee hadden dat de originele koelkast niet meer heel betrouwbaar was, hebben we ook deze laten vervangen. Een lastige beslissing, want alles was nog origineel. En voor een moderne, grotere koelkast moest de watertank verdwijnen. Die zullen we echter niet missen, want de tank was groen uitgeslagen en de spoelbak ligt bij ons altijd vol spullen. Gelukkig is van deze modernisering aan de buitenzijde niets te zien.

2018

Voorruit

Als het regenwater onder de voorruit naar binnen sijpelt, dan moet er iets gebeuren. De felsrand onder de ruit bleek op een paar plaatsen aangetast te zijn door roest en is deze winter vervangen. De originele lak op het voorpaneel willen we zo veel mogelijk behouden. Daarom is, zoals te zien, het overspuiten tot een minimum beperkt. Een regenbui rijden we weer vol vertrouwen tegemoet.

 

2019

Hemelbekleding

De hemelbekleding achter de voorstoelen was een ratjetoe. Links en rechts van het Dormobile dak zat verschoten gordijnstof, vastgeschroefd met plastic gordijnrails. En verder naar achteren was de dakbekleding gaan golven. Een aanzienlijke verbetering leek ons hier dus mogelijk. Bij Reprowesty hebben ze alles verwijderd wat niet goed was en vervangen door geperforeerd vinyl.

 

 

Klok

Het schijnt dat een klok een vrij zeldzame optie is voor Volkswagen T2 bussen. Dus toen we er tijdens het Aircooled Winterfest in Rosmalen één zagen liggen, was die meteen verkocht. Nu zijn we weliswaar nooit geïnteresseerd in de tijd wanneer we met Dollie op pad gaan, maar het dashboard ziet er met klok wel een stuk completer uit.