Oeps...

Beschrijving

Banner - Muziek

Muziek

De klassieke Volkswagen kampeerbus is met name voor singer-songwriters een bron van inspiratie. Sterker nog, muzikanten zoals Kludo White, Jake Owen, Dave Manning en Aaron Pritchett bezitten ook een Volkswagen T1 of T2 kampeerbus.

Wij verzamelen nummers met een link naar Volkswagen kampeerbussen en die lichten we hieronder kort toe.

 

Deze songs staan ook in onze playlist voor onderweg. We hebben ze aangevuld met zomers klikkende nummers. Natuurlijk met het accent op de jaren '70, de tijd van de Volkswagen T2. De playlist VW-T2 Road Trip Songs heeft inmiddels meer dan 1000 volgers en is te vinden op Spotify.

 

Ken je ook een nummer met een link naar Volkswagen kampeerbussen? Laat het ons weten via info@vw-t2.nl of ga naar reageren.

 


Camper Van Radio

Kludo White

Waar wij direct vrolijk van worden wanneer wij onze bus uit de stalling hebben gehaald, is het album 'Camper Van Radio' van Kludo White. Zoals BBC 6 Music zegt: 'the songs of Kludo White sounds like summer'. De nummers zijn geinspireerd op bands zoals The Beatles en The Beach Boys en vormen samen een echte retro soundtrack. Omdat de nummers gescheiden worden door korte jingles, lijkt het alsof je luistert naar een radiopiraat van vroeger. Meerdere nummers van het album staan in onze playlist.

 


Volkswagen Bus

Alex Call

Alex Call was de zanger van de Westcoast cult-band Clover (1967-1978), onder meer te horen op het debuutalbum 'My Aim Is True' van Elvis Castello. Call is daarna een solocarrière begonnen als singer-songwriter. Hij schreef onder andere de hit 'Little Too Late' voor Pat Benatar. Op zijn EP 'Book Of Time' uit 1998 staat het nummer 'Volkswagen Bus', later in 2015 opnieuw uitgegeven als single.

 


The Camper Van Song

John Meed

Het album 'The Dust of Time' van John Meed is onder meer een ode aan zaken van vroeger, zoals de Volkswagen Kampeerbus. Over de Volkswagen camper van zegt hij: 'I see this as being an erstwhile companion to the human race for the last forthy odd years'. 'The Camper Van Song' is dan ook een waar liefdeslied aan de Volkswagen kampeerbus.


The Townes Van Zandt Camper Van Blues

Frenchy Burrito

Townes Van Zandt was een Amerikaanse singer-songwriter, overleden in 1997. Frenchy Burrito heeft met hem rondgereisd en daar de road song 'The Townes Van Zandt Camper Van Blues' over geschreven. We gaan er vanuit dat '...the little camper van, pop-top was up...' een Volkswagen is geweest.


Vincent

Dave Manning

'Vincent' is de naam van de T1 Volkswagen kampeerbus uit 1965 van Dave Manning. Dave Manning beschrijft zichzelf als een reizende singer-storyteller en hij toert dan ook continu rond in zijn Volkswagen bus langs de westkust van Amerika. Dave Manning wordt qua stem vaak vergeleken met Tom Waits. Van zijn album 'Vincent Rolls' hebben we naast 'Vincent' ook het nummer 'My Home is on the Road' aan onze playlist toegevoegd.


Campervan Song

Jimmy Lee Morris

Net als 'The Camper Van Song' van John Meed, is de 'Campervan Song' van folk-singer Jimmy Lee Morris een ode aan de klassieke Volkswagen kampeerbus. 'Campervan Song' staat zowel op zijn album 'Wilderness Wood' als op zijn EP 'Campervan' en beschrijft de charme van reizen met een Volkswagen kampeerbus. Maar we herkennen ons niet helemaal in de tekst 'And here's to the camper that never breaks down'...

End of the Road ('69 Campervan)

Jimmy Lee Moris

...En Jimmy Lee Morris waarschijnlijk ook niet meer, want we hebben een bericht van hem ontvangen dat zijn Volkswagen T2a Camper niet meer te redden was. Zijn bus had vlam gevat en was dermate onbetrouwbaar geworden dat hij er wel klaar mee was. Het afscheid van zijn bus heeft nog wel een nieuw nummer opgeleverd dat nu onze playlist afsluit: End of the Road ('69 Campervan).

Run to the Sun

Jimmy Lee Morris

In Newquay, aan de kust van Cornwall, werd jarenlang een Volkswagen festival georganiseerd: Run to the Sun. Begonnen in 1987, met zo'n zeventig auto's en busjes, groeide het uit tot het grootste Volkswagen festival van Europa voordat het in 2013 voor de laatste keer georganiseerd werd. 'Run to the Sun' is ook het titelnummer van het nieuwste album (2019) van Jimmy Lee Morris en daarin haalt hij herinneringen op aan zijn jaarlijkse bezoek aan dit populaire festival met zijn 'classic camper van'.


VW Bus

Aaron Pritchett

'VW Bus' is het eerste nummer op het album 'The Score' van de Canadese country singer-songwriter Aaron Pritchett. Het nummer was voor Pritchett aanleiding om eindelijk de wens van zijn vriendin in vervulling te laten gaan, de aanschaf van een Volkswagen bus. Het werd een Volkswagen T2b uit 1972, genaamd 'Gertie'. In september 2017 is Aaron Pritchett genomineerd voor de Canadian Country Music Award en de reis daarheen van 2200 km heeft hij afgelegd met zijn Volkswagen bus. Aaron Pritchett: 'Gertie brook down countless times and we push-started her after a while too'.


Splitscreen

howdenjones

Door een citaat in het leuke boekje 'The VW Camper Van, a biography' van Mike Harding, kwam ik op het spoor van het Britse folk-blues duo howdenjones. Als singer-songwriters schrijven Kate Howden en Paul Jones hun eigen nummers en 'Splitscreen' is daar één van. 'Splitscreen' gaat over herinneringen aan de Volkswagen T1 kampeerbus uit 1967 van de vader van een vriend van Paul Jones, waarmee ze vroeger naar de kust in Cornwall gingen om te surfen.


Down Under

Men at Work

Vincent Molenaar (co-auteur van het informatieve boek VW Transporter and Microbus 1967 - 1979) wees ons op 'Down Under' van Men at Work. Dit nummer begint met de tekst: 'Traveling in a fried-out kombi, on a hippie trail, head full of zombie'. In de bijbehorende clip zien we beelden van een naderende Volkswagen T2a in de woestijn. Hoewel de Volkswagen met weinig respect behandeld wordt, is dit begin voldoende reden om 'Down Under' op te nemen in onze playlist.


The VW Campervan Summer Song

Scouting for girls

'The VW Campervan Summer Song' is een nummer van de Engelse indie-popband Scouting for girls. De naam van de band is een variatie op het handboek voor padvinders: 'Scouting for boys'. 'The VW Campervan Summer Song' is een loflied op een zomer lang kamperen aan het strand met een VW kampeerbus. No, I'm not coming home for the summer!


VW Van

Jake Owen

De Amerikaanse singer-songwriter Jake Owen heeft een Volkswagen bus uit 1966 met een hula girl op het dashboard. Deze bus, door Owen aangeduid als 'the love bus', heeft een eigen Instagram account met 12.000 volgers (jakeslovebus). Zijn bus pronkt ook op zijn vijfde album vol zomerse nummers, 'American Love'. 'Het album moet hetzelfde gevoel oproepen dat ik ook krijg wanneer ik naar mijn bus kijk', aldus Jake Owen. Het nummer 'VW Van' begint zelfs met het karakteristieke geluid van een Volkswagen claxon.


Summer in the City

Lovin' Spoonful

Toegegeven, soms is het lijntje tussen een nummer en klassieke Volkswagens erg dun. In het nummer 'Summer in the city' van Lovin' Spoonful wilde John Sebastian (oprichter van de band) een break hebben die begint met verkeersgeluiden. De ingehuurde geluidsman had veel verschillende claxons op band staan, maar net niet dat éne kleine toetertje waarmee John wilde beginnen. De Volkswagen van de geluidsman bracht daarvoor uitkomst. Goed luisteren dus.


VW Bus

The Newbees

Op YouTube kwam ik een paar video's tegen over Volkswagen bussen met het nummer 'VW Bus' van The Newbies. The Newbies bestaan ook, maar het nummer 'VW Bus' is van de Amerikaanse retro-pop band The Newbees die een sterke voorliefde hebben voor The Beatles. Het nummer 'VW Bus' komt van hun eerste album uit 2004, 'Songs from a dilapidated apartment'. 


Camper Van

Joaquín González

Alles wat we over de Spaanse folk-zanger Joaquín González kunnen vinden is in het Spaans en daarom voor ons onbegrijpelijk. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat hij het album 'Segundos Que Te Cambian' heeft uitgebracht met een Volkswagen T2b op de hoes. En het tiende nummer op dit album is het Engelstalige 'Camper Van'.


Camper Van

The Adventure Babies

The Adventure Babies is een Engelse band, opgericht in 1990. Begin jaren '90 hebben ze drie platen uitgebracht. 'Camper Van' is de titelsong van hun eerste EP met vier nummers. Omdat The Adventure Babies niet op Spotify te vinden zijn, ontbreekt dit nummer helaas in onze playlist. De EP is hier wel te downloaden.