Oeps...

Beschrijving

Banner - Recepten

Recepten

Onze favoriete recepten voor op vakantie moeten uiteraard op maximaal twee pitten te bereiden zijn en het luieren bij onze kampeerbus niet in de weg staan. Kortom, eenvoudige en lekkere gerechten.

 

De recepten zijn voor twee personen. In de eerste plaats omdat een Volkswagen T2 kampeerbus met twee personen wel vol is. En ten tweede omdat Pascale Naessens, Belgische kookboekenschrijftster, gelijk heeft dat je vanuit twee personen makkelijker verrekent naar meerdere personen.

 


Borrelplank

 

Suggesties met een Spaans accent:

Fuet, Catalaanse droge worst

Serranoham, rauwe ham uit Andalusië

Manchego, Spaanse schapenkaas

Tapenade met zongedroogde tomaten

Gemarineerde Spaanse olijven

Notenmix

Flor de Sal de Mallorca Mediterránea

Olijfolie (om te dippen)

Brood

 

 

Borrelen wordt echt genieten met een smakelijke borrelplank erbij. En alles wat daarvoor nodig is, is het kopen van de juiste hapjes. Denk aan worst/vleeswaren, kaas, dips zoals tapenade of aïoli, olijven, nootjes en fruit zoals druiven. Extra leuk om op de plaatselijke markt op zoek te gaan naar streekproducten. Zo staat op de foto een blikje zeezout met mediterrane kruiden die we van Mallorca hebben meegenomen. Lekker met brood en wat olijfolie.

Hiernaast staan suggesties voor een Spaanse borrelplank.


Friday Night Dinner

 

Traiteur:

Stoofschotel naar keuze

 

En verder:

2 builtjes toverrijst

Wanneer we een weekend weggaan, dan zijn we op vrijdagavond meestal niet heel vroeg op een camping. Daarom hebben we de gewoonte om bij de traiteur, die toevallig bij ons om de hoek zit, een heerlijke stoofschotel te halen. Bijvoorbeeld Coq au Vin of Javaanse kip. Samen met rijst, en eventueel wat salade, vormt dat een prima maaltijd die opwarmt terwijl wij van het eerste glas wijn voor onze kampeerbus genieten.


Kip en groenten in witte wijn

 

Vlees:

2 kippenpoten

 

Groente:

1 ui

2 tenen knoflook

1 winterwortel

1 courgette

1 rode paprika

200 gram champignons

400 gram aardappelen

 

En verder:

50 gram zwarte olijven

1,5 glas witte wijn

50 gram boter

1 kippenbouillonblokje

Herbes de Provence of verse kruiden

1 laurierblad

 

 

Dit gerecht maken we graag en is een combinatie van het beste uit verschillende recepten. Je kunt het bereiden in een pan, maar ook in een bakblik op de BBQ, afgedekt met aluminiumfolie.

Wij vragend de slager altijd om de kippenpoten te delen in drumsticks en dijtjes. Ze passen dan makkelijker in de pan en later op je bord.

 

Snij alle groenten klein. De ui in halve ringen, de knoflook in plakjes, de paprika in reepjes, de wortel en courgette in halve rondjes, de champignons in kwarten en de aardappelen in stukjes.

 

Wrijf de kippenpoten in met zout en peper. Smelt de boter en braad de kippendelen rondom bruin. Voeg eerste de ui en de knoflook toe en vervolgens wortel, paprika, champignons en aardappelen. Bak even mee en blus dan af met de witte wijn.

 

Voeg een klein glas water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Voeg courgette, olijven en de kruiden toe. Dek de pan of braadslee af en laat zeker een uur zachtjes pruttelen.


Pastasaus met worst en tomaat

 

Vlees:

2 gekruide varkenssaucijzen

 

Groente:

1 kleine ui

1 teen knoflook

1 eetlepel oregano

 

En verder:

2 eetlepels olijfolie

0,25 theelepel chilivlokken

0,5 glas rode wijn

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

10 zwarte olijven

zout en peper

200 gram penne

Parmezaanse kaas

 

Pasta met een tomaten-gehaktsaus is natuurlijk niet heel verrassend, maar op deze manier bereid smaakt het toch net even anders. De saucijzen geven een bijzondere smaak en structuur aan dit gerecht.

 

Druk het vlees uit het vel en verbrokkel het. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij ook de oregano fijn.

 

Verhit de olie in een pan op matig vuur en bak de ui al omscheppend ongeveer 5 minuten. Voeg de worst en de knoflook toe en bak dit al roerend in een minuut of 8 gaar. Roer de chilivlokken naar smaak erdoor en daarna de rode wijn. Laat de wijn vrijwel geheel inkoken. Voeg dan de tomatenblokjes met vocht toe, de oregano, de olijven en zout en peper naar smaak. Laat de saus zeker 15 minuten zachtjes pruttelen.

 

Kook de penne (of andere pasta) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de pasta over de borden en schep de saus erover. Strooi er tot slot nog wat oregano en parmazaanse kaas over.


Vispannetje (uit de Dutch Oven)

 

Vis:

200 gram vis naar keuze zoals zalm en stevige witvis

50 gram garnalen

 

Groente:

1 kleine prei

1 winterwortel

1/2 courgette

1 teen knoflook

 

En verder:

2 eetlepels olijfolie

125 ml witte wijn

1/2 blokje visbouillon

125 ml kookroom

1 laurierblaadje

perper en zout

stokbrood

Een leuk kookboek voor op de camping is het 'Caravanity Camping Kookboek' van Femke Creemers. Een kookboek vol met smaakvolle maar eenvoudige recepten. Het vispannetje is een van onze favorieten. In het Caravanity kookboek wordt het recept bereid in een Dutch Oven, maar gelukkig voor ons gaat het ook prima met een gewone pan.

 

Snipper de knoflook fijn en snij de prei in ringen. Snij de wortel en de courgette in halve rondjes en de vis in blokjes van 2,5 centimeter.

 

Doe de olie in de pan en fruit de knoflook kort. Voeg de groente, vis en garnalen toe en bak alles een minuut. Voeg dan de wijn, de kookroom, het laurierblad, het verkruimelde visbouillon blokje en naar smaak zout en peper toe.

 

Kook zachtjes ongeveer 10 minuten tot de vis gaar is. Laat het gerecht daarna nog 10 minuten doorsudderen voor een intensere smaak. Serveren met stokbrood.


Ratatouille

 

Groente:

0,5 aubergine

0,5 courgette

1 rode parika (of halve geel, halve rood)

2 tomaten

0,5 ui

1 teen knoflook

handvol basilicumblaadjes

 

En verder:

2 eetlepels olijfolie

0,5 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel rode wijnazijn

0,5 theelepel suiker

peper en zout

Ratatouille is om meerdere reden een heerlijk (camping-)recept. Ten eerste, deze gestoofde groenten smaken naar Zuid-Frankrijk. Ten tweede, het combineert met van alles zoals vlees van de barbecue, vis of alleen stokbrood. En ten derde, het is vooraf te maken en koud te eten, zodat je later beide pitten beschikbaar hebt voor andere gerechten.

Zoals met veel Franse klassieke gerechten, zijn er eindeloos veel variaties mogelijk. Wij gaan meestal voor deze bereiding met azijn, verse tomaten en bacilicum.

 

Snij de aubergine, courgette en paprika's in stukken. Snij de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snij daarna ook de tomaten in stukken. Snij de ui in halve ringen en de knoflook in dunne plakjes. 

 

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en bak de aubergine, courgette en paprika ruim 5 minuten op medium vuur en schep regelmatig om. Voeg de tomaten en de tomatenpuree toe en bak nog 2minuten. Neem de groente uit de pan en zet apart.

 

Voeg de rest van de olie toe in de pan en fruit de ui. Bak de knoflook op het laatst kort mee. Roer vervolgens de azijn met een scheutje water en de suiker door de uien.

 

Voeg de groente weer toe, samen met de basilicumblaadjes. Meng goed en laat het gerecht ongeveer 10 minuten zachtjes smoren met het deksel op de pan. De groenten moeten stevig blijven. Breng tot slot op smaak met wat peper en zout.


Griekse yoghurt met fruit

 

Fruit:

250 gram fruit (zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen)

1 citroen

 

En verder:

2 bastognekoeken

2 bakjes Griekse yoghurt van 170 gram

Honing

100 gram geleisuiker (optioneel)

Een eenvoudige dessert dat toch vaak jaloerse blikken oplevert van de buren op de camping.

De eenvoudige versie met puur fruit is al erg lekker, maar fruitcompote maakt dit dessert nog net iets verfijnder. Handig om een afgepaste hoeveelheid geleisuiker van thuis mee te nemen.

 

Verkruimel de bastognekoeken en verdeel over twee glazen. Schep daar het fruit op, maar bewaar wat voor bovenop het toetje. Roer honing naar smaak door de Griekse yoghurt en vul daarmee de glazen. Eindig met het overgebleven fruit en bestrooi met fijngeraspte schil van de citroen. Bewaar de toetjes in de koelkast.

 

Het fruit kun je vervangen door fruitcompote. Kook daarvoor het fruit enkele minuten zachtjes met de geleisuiker, het sap van de citroen en een heel klein beetje water en laat dit afkoelen voor gebruik.